CAW Oost-Vlaanderen

U bent hier

Gezocht: buddy's die vluchtelingen begeleiden

26.02

Gezocht: buddy's die vluchtelingen begeleiden

De opvangcentra van het Rode Kruis in de Kasteelstraat en op Westakkers zijn op zoek naar buddy's, die vluchtelingen willen helpen bij het opbouwen van een nieuw leven. Gewoon zitten afwachten om te zien wat er gebeurt als de vluchtelingen de opvangcentra verlaten en een eigen leven gaan opbouwen: dat is geen optie voor het Sint-Niklase stadsbestuur, OCMW, Rode Kruis, Vormingplus Waas & Dender en Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Daarom slaan ze de handen in elkaar voor de opstart van het buddyproject 2START. Ze maken zich sterk dat veel Sint-Niklazenaren zich zullen engageren. “We voelen aan dat veel Sint-Niklazenaren een positieve houding aannemen en iets willen doen om te helpen. Buddy worden en een vriendschappelijke band aanknopen is een ideale manier. We gaan vluchtelingen in contact brengen met vrijwilligers die bereid zijn om buddy te worden. We proberen dezelfde profielen samen te brengen: een gezin als buddy voor een vluchtelingengezin bijvoorbeeld. De buddy kan de vluchtelingen bijstaan op verschillende manieren. Wanneer ze voor het eerst naar het stadhuis of de dokter gaan bijvoorbeeld”, oppert schepen van Welzijn Sofie Heyrman (Groen).
De buddy's zijn bedoeld voor vluchtelingen die zich in Sint-Niklaas willen vestigen. Hoeveel dat er zullen zijn, is koffiedik kijken. Maar het zijn er gegarandeerd veel. “Tot een jaar of drie geleden kreeg zo'n 20% tot 30% van de vluchtelingen in ons land een verblijfsvergunning. In december was dat al opgelopen tot 70%”, weet Peter Van Der Gucht van het opvangcentrum in de Kasteelstraat. “De euforie na de erkenning is van korte duur. De zoektocht naar een degelijke en betaalbare woning is heel moeilijk. En het zal er alleen maar lastiger op worden”, vreest Els Goossens (CAW).

Niet dat buddy's meteen een huis moeten zoeken, maar ze kunnen voor de vluchtelingen wel een immens verschil maken. “De mensen krijgen ruggensteun en vinden gemakkelijker hun weg in de samenleving.”
Een eerste bijeenkomst leverde al dertig potentiële vrijwilligers op, maar er zijn er nog veel meer nodig. Wie buddy wil worden, kan vanaf 1 maart rekenen op de nieuwe vrijwilligerscoach Hannah Van Daal. Zij zal het komende jaar samen met de buddy's en de vluchtelingen aan de slag gaan.
Geïnteresseerden kunnen terecht op buddywaasendender@cawoostvlaanderen.be of via het nummer 03 777 58 20.

 

(Het Nieuwsblad, 20-02-2016)