CAW Oost-Vlaanderen

U bent hier

Persmededeling naar aanleiding van het incident in het Sint-Pietersstation te Gent op 23/1/2018

24.01

Persmededeling naar aanleiding van het incident in het Sint-Pietersstation te Gent op 23/1/2018

Slachtoffers aan het station

Gisteren werd een 28-jarige Afghaanse vluchteling in het Gentse Sint-Pietersstation neergeschoten, nadat hij twee agenten had bedreigd met een mes. Er werd eerst voor terrorisme gevreesd, maar snel werd duidelijk dat de man met ernstige psychische problemen kampte.

Opnieuw worden we als maatschappij met de neus op de feiten gewezen: de psychische problemen bij heel wat vluchtelingen zijn ernstig en reëel. Dit is ook niet verwonderlijk, als we weten wat voor traumatische zaken zij allemaal meemaakten tijdens hun vaak hachelijke en altijd onzekere reis.

‘Hadden we dit niet kunnen voorkomen?’ Misschien wel, misschien niet.

Feit is dat er in Gent en bij uitbreiding in Oost-Vlaanderen de voorbije jaren heel wat praktijk is opgebouwd inzake vroegdetectie van problemen bij vluchtelingen, psycho-educatieprogramma’s en gespecialiseerde zorg.

Genezen om te voorkomen

Zo organiseert CAW Oost-Vlaanderen - in nauwe samenwerking met lokale besturen en organisaties die werken met vluchtelingen - reeds twee jaar de groepsmethodiek Mind-Spring©. Dit is een psycho-educatief groepsaanbod voor vluchtelingen, ontwikkeld in Nederland door Paul Sterk. Het programma verhoogt mentale weerbaarheid vanuit hun eigen kracht en helpt hen de toekomst aan te pakken. De groep wordt in de eigen taal begeleid door een daarvoor opgeleide ervaringsdeskundige trainer en een professional uit de sociale, medische, onderwijssector, ...

Indien tijdens deze groepsbijeenkomsten ernstige psychische noden vastgesteld worden, worden die buiten het programma opgenomen door de gespecialiseerde psychologische en psychiatrische zorg in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Mind-Spring werkt drempelverlagend en vluchtelingen zetten daarna ook makkelijker de stap naar andere hulp.

Het programma bestaat voor volwassenen, maar ook voor jongeren: Zo legt Mind-Spring Junior (14-18-jarigen) meer accent op identiteit, eigen kwaliteiten, vriendschap, omgaan met andere klas- en leeftijdsgenoten, het acculturatieproces, toekomstplannen, stress en omgaan met stress.

Mind-Spring Junior (9-13-jarigen) wordt dan weer parallel aan een opvoedingsondersteuning door de oudergroep georganiseerd.

In 2017 namen 415 vluchtelingen deel aan de Mind-Spring© programma’s van CAW Oost-Vlaanderen. Als het van ons afhangt, wordt deze aanpak over heel Vlaanderen uitgerold. De instroomcrisis van 2016 mag dan officieel voorbij zijn, de nood aan (preventieve) zorg voor getraumatiseerde vluchtelingen ligt meer dan ooit op tafel.

Wij hopen oprecht dat een tragisch incident zoals dat van gisteren in Gent, zich nooit meer herhaalt. Volgens ons vergt dit samenwerking tussen alle overheden en sociale organisaties. Omdat preventie hierin zo belangrijk is, pleiten wij voor een gecoördineerde aanpak waarbij alle spelers betrokken worden: vluchtelingen, sociale organisaties en de betrokken overheden.

Meer info en interviews:
Alain Slock, inhoudelijk directeur CAW Oost-Vlaanderen
0476/631.642

Extra info over Mind-Spring©:
Zie ook: http://www.cawoostvlaanderen.be/over-mind-spring

Getuigenissen van de deelnemers aan vorige Mind-Spring programma’s:
- "Nu weet ik dat ik niet alleen ben" (Fatna, Somalië) "Ik kan nu eindelijk opnieuw genieten van het leven" (Fatemeh, Syrië)

- “Ik zie dat ook andere vluchtelingen met zelfde problemen zitten. Met anderen daarover praten en een oplossing zoeken geeft hoop op verandering” (Rahim, Afghanistan)

- “Ik ken nu mijn hulpbronnen” (Ali, Syrië)

-“Ik ben opgelucht. Ik heb meer hoop voor mijn toekomst” (Karim, Syrië)

- "Dankzij Mind-Spring weet ik waar ik mijn energie in moet stoppen" (Ahmed, Pakistan)