CAW Oost-Vlaanderen

U bent hier

Woonnood erkende vluchtelingen: open brief aan de Vlaamse Minister van Wonen

26.04

Woonnood erkende vluchtelingen: open brief aan de Vlaamse Minister van Wonen

Samen met verschillende organisaties vraagt ORBIT vandaag in een open brief aan de Vlaamse minister van Wonen dringend maatregelen omtrent de woonnood van erkende vluchtelingen. Dit is wat nodig is: “We vragen geen uitzonderingsregime of voorrangsregels voor mensen met een vluchtelingenstatuut. Wat we wel vragen is een daadkrachtig beleid: de optimale inzet van alle bestaande en nieuwe instrumenten die een antwoord kunnen bieden op de woonnood van alle kwetsbare mensen. Duurzame oplossingen voor de wooncrisis komen iedereen ten goede.

 

Zo is het cruciaal om de termijn tussen erkenning en het verlaten van de opvang op te trekken van 2 naar 4 maanden, een bevoegdheid van uw collega Theo Francken, maar een thema dat u wellicht met hem kunt bespreken.

 

Andere stappen waar we aan denken: een huurwaarborgfonds creëren, leegstand bestrijden en benutten, een noodplan voor de bouw van bijkomende kleine woningen, sensibilisering van verhuurders, praktijktesten om discriminatie tegen te gaan, een wettelijk kader voor samenhuizen. Het is slechts een greep uit de uiteenlopende pistes om de problematiek aan te pakken.

 

Deze organisaties vragen een constructieve dialoog met de minister: Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Orbit Vzw, Minderhedenforum ,Samenlevingsopbouw, Centra Algemeen Welzijnswerk, Beweging.net en Caritas International – Anne Dussart